Einde van de rit
Het is ondertussen februari 2012 dat ik dit schrijf en ben hard aan het nadenken over een volgende trip. Maar eerst moet dit verhaal nog een eind krijgen.
Vanuit Verdun kwam ik in de Ardennen wat toch een groter obstakel was dan ik gedacht had. Hier ben ik voornamelijk de Ourthe gevolgd. Ondanks de vele steile klimmetjes toch wel een erg mooie route. De zon had soms mogen schijnen, maar ik heb nog nooit mooi weer meegemaakt in de Ardennen. Er zijn hier erg veel campings, alleen die ik had uitgekozen op m'n gps bleek bij aankomst op de andere oever van de Ourthe te zitten aan het einde van een doodlopende weg. 20 km omfietsen om er te komen, voortaan beter op de kaart kijken.
Hier brak ook mijn tweede tentstok. De eerste was een paar dagen geleden al gebroken, maar die kon ik makkelijk repareren met het reparatiehulsje wat bij de tent zat. Na wat gepiel met tape en touwtjes kwam op het idee om een stuk buisaluminium te kopen en m'n eigen reparatiehulsje te maken. Dit was een briljante oplossing daar het originele reparatiehulsje ook al aan reparatie toe was en het buisalu. is een stuk sterker. De volgende dag bij opzetten van de tent weer kunnen constateren hoe goed de reparaties werkten. Knak !!! de derde breuk, het begint me nu wel op de zenuwen te werken. Er is hier niets in de buurt waar ik m'n truc van de vorige dag mee kan herhalen. Met een zakmes heb ik een van de twee reparatiehulsjes maar doormidden gesneden (1 uur werk). Ze worden wel erg klein nu maar ik ben bijna thuis.
Door de Maasvallei ben ik over Maastricht weer in België gekomen waar ik voor de laatste keer deze reis m'n tent opzet, zonder problemen. De volgende dag weer in nederland aangekomen en ga over de LF7 (fietsroute) richting Amsterdam. Vroeg in de avond kwam ik in Den Bosch waar ik besluit om toch maar een trein te pakken zodat ik diezelfde avond weer thuis ben. In de trein zat een studente die wilde weten waar ik met de fiets geweest was. Ze vond het een ongelofelijke reis maar dat ik na zo'n stuk fietsen de trein in Den Bosch pak was wel heel raar. Ze heeft misschien gelijk want op een fietsreis hoor je alles te fietsen (maar een beetje smokkelen moet kunnen
).Nu ik weer thuis ben kan ik de balans opmaken.
Totale afstand gefietst 4400 km. Afstand met de trein 320 km.
Klimmen 30.638 meter, hoogste punt beklommen 2060 meter.
Weer geen lekke banden gehad maar ook geen andersoortige fietspech. De enige materiaalpech die ik had waren de gebroken tentstokken.
Zelf heb ik ook geen problemen gehad, behalve misschien wat grieperig in oostenrijk vanwege het slechte weer.
Trangia 27 spiritusbrander
Deze heb ik bijna dagelijks gebruikt en is zeer goed bevallen. Brandspiritus was overal te krijgen. De brander is ook bijna geluidloos dit in tegenstelling tot een benzinebrander (straaljager), wat toch erg prettig is. Meer dan ik had gedacht. De iets langere kooktijd van water kun je met een klokje meten maar valt mij niet op in het gebruik. De vlam is niet goed regelbaar en met sommige soorten spiritus slaat er veel roet op de pannen neer, maar dit zijn de enige minpuntjes. Volgens de fabrikant is dit type voor twee personen geschikt, maar dit lijkt mij niet te doen.
GPS Garmin Etrex Legend HCx
GPS op de fiets is erg goed bevallen. Het scheelt een heel pak kaarten meenemen en je weet altijd waar je bent. De openfietsmap kaarten Benelux en Duitsland werken uitstekend en zijn zeer gedetailleerd. De openmtbmap die ik voor de andere landen heb gebruikt zijn veel minder gedetailleerd, maar voor mijn gebruik wel afdoende. Er staan alleen niet veel campings op. Ik heb ondertussen wel Archies campings (www.archiescampings.eu) gevonden via een collegafietser die ik in Hongarije tegenkwam. Dit is een lijst met alle campings in Europa voor de gps.
Batterijgebruik: 2 x AA oplaadbaar Eneloop 1900 mAh in 2,5 dagen (apparaat staat hele rit aan.) Ik had 6 oplaadbare batterijen bij me dus een keer per week moest ik opladen.
Ereader Bookeen Cybook Opus
Boeken op de fiets meenemen is te zwaar. Dit apparaat is erg licht en gebruikt heel weinig energie, meer dan een maand elke dag gebruiken op een volle accu is mogelijk. Ik heb zeven boeken gelezen onderweg, dus hij gaat volgende keer zeker weer mee.